«Det blir ikke vinter over natta» er gjerne noe man kan si de fleste andre steder på jorda, uten å ta feil. Men hva om natta ikke bare varer noen timer, men i stedet i over to måneder?
Mørketiden på Svalbard varer omtrentlig fra slutten av oktober til midten av februar. Men mellom 14. november og 29. januar går vi inn i den mørkeste og koseligste delen av mørketiden - også kjent som polarnatten. Samtidig som mørket legger seg over Svalbard, begynner vinterkulden å gjøre seg kjent på senhøsten. Når lyset til slutt kommer tilbake i januar, våkner øygruppa igjen til en ny vinter.
Så det blir kanskje ikke vinter over natta, men gjennom en polarnatt kan utrolig mye skje!
Nei, de er faktisk ikke det!
Forskjellen mellom de to kommer av hvor langt solen ligger under horisonten, og dermed hvor mørkt det er. Starten og slutten av mørketiden på Svalbard er ikke ulik den som kan oppleves på fastlands-Norge. Mørketiden er et fenomen som oppleves noe nord for den nordlige polarsirkelen om vinteren, hvor solens bane går helt under horisonten. Men på tross av dette, kan man fortsatt se skumringslys, vakre blå toner og pastellfarger på himmelen når solen er på sitt høyeste gjennom mørketiden. (Det er ikke rart at denne delen av året er så populær blant fotografer!)
Mørketiden er på sitt korteste nær polarsirkelen, og den blir lengre desto nærmere polpunktet man kommer. Siden Svalbard ligger midtveis mellom fastlands-Norge og Nordpolen, kan man trygt si at Svalbard derfor har Norges lengste mørketid. Det forklarer hvorfor mørketiden i Tromsø for eksempel varer i 49 dager, mens den i Longyearbyen varer i hele 113 dager!
Det er nettopp på grunn av at Svalbard ligger så langt nord at vi også opplever fenomenet polarnatt. Polarnatten forekommer på den nordlige halvkulen fra rundt breddegraden 72°34’ og nordover, og kjennetegnes av at solen går 6 grader eller mer under horisonten. På Svalbard varer polarnatten fra 14. november til 29. januar og kalles en «Civil Polar Night», som betyr at det på tross av det stummende mørket skal kunne være noen glimt av skumring på horisonten midt på dagen. Men som regel oppleves polarnatten som like mørk hele døgnet rundt, siden Svalbards fjellandskap skjuler horisonten i det fjerne.
Polarnattens mørke setter ikke en stopper for aktivitet i Longyearbyen! Selv om det samtidig er en veldig koselig tid for å ha det sosialt innendørs og nyte bylivet, så kan du stadig se et par hodelykter skinnende ute i fjellene og naturen utenfor byen. I denne tiden går vi ikke bare inn i naturen, men også bokstavelig talt inn i mørket.
Snøens ankomst varierer fra år til år, men vinterkulden kommer gjerne i løpet av polarnatten. Da følger ikke vintersnøen langt etter.
Fra polarnatten starter i midten av november til godt uti desember kan det være lite snø selv om det er kaldt. Men dette er en spesielt fin tid for å dra på fotturer, en ATV-safari, eller kanskje prøve hundekjøring som gjøres med vogner når det ikke er nok snø til å kjøre sleder.
Fra desember og utover i januar øker sannsynligheten for at nok snø har lagt seg til at også turer med hundesleder, snøscooter og beltevogn blir mulig. På tross av mørket begynner nå også topptursesongen på ski med hodelykt!
Når nok snø etter hvert også legger seg over isbreene nær Longyearbyen, vil du kunne oppleve noe som er enda mørkere enn polarnatten selv. På guidede turer nede i isgrottene inne i isbreene nær byen, forsvinner nemlig også måne- og stjernelyset. Inne i isgrottene venter en surrealistisk frossen verden med fantastiske isformasjoner. Når man kommer opp i polarnatten igjen etter en tur i en isgrotte, innser man kjapt hvor mye lys månen og stjernene egentlig gir oss!
Men uansett når i polarnatten man besøker Svalbard, så er det én opplevelse som skiller seg spesielt ut som ikke kan oppleves andre steder i Norge. Takket være at dagene oppleves omtrent like mørke døgnet rundt, kan man i denne tida også se nordlys midt på dagen på Svalbard - om man er heldig!
Dagsnordlyset kan være litt svakere enn nordlyset man ellers vil kunne ha sjanser til å se på kveldstid, men det er allikevel et fantastisk syn å få øye på. I polarnatten kan du derfor være med på guidede nordlyseventyr døgnet rundt, om du skulle ønske det!
Mellom eventyrene og opplevelsene utendørs finner man alltids en trivelig plass å ta en matbit for å kose seg og slappe av i Longyearbyen, vår lille boble med lys i mørket. For det er kanskje nettopp den avslappende kosen som kjennetegner bylivet i polarnatten.
Man føler at tempoet roes ned når dagene er mørke døgnet rundt, nesten som at kveldsstemningen aldri forsvinner. Når utsikten fra restaurantvinduet er mørklagt rettes blikket bort fra landskapet som vanligvis er synlig utenfor, og heller mot de man sitter sammen med på restauranten.
Polarnatten nytes kanskje derfor best sammen, uansett om det er sammen med din bedre halvdel, hele familien, eller vennegjengen.
I tillegg til kulinariske opplevelser er også kulturlivet noe som samler både lokalbefolkning og besøkende gjennom denne tida. Om så det er julearrangementer i desember, nyttårsmiddager rundt årsskiftet, eller Polarjazz-festivalen tidlig i februar når polarnatten sier farvel.
I Longyearbyen finner du også flere museer, kunstsenteret Nordover, en rekke butikker og koselige kafeer som alle er verdt å besøke i løpet av et polarnattbesøk.
Det er få personer som ikke synes det er fantastisk å se sola igjen når de reiser ned fra Svalbard etter et besøk i polarnatten. De aller fleste setter kanskje ekstra pris på sola som de ellers tar for gitt i hverdagen!
Samtidig er det ikke uvanlig å også kjenne på at man savner mørket, for hvor ofte har du sett en klar nattehimmel uten lysforurensning?
Nysgjerrig på hvilke opplevelser som lar deg utforske polarnatten på Svalbard? Ta en kikk i vår aktivitetsplanlegger for å finne turer og opplevelser i hele Nordlysvinter-sesongen på Svalbard.
Men om du allerede har booket deg en tur til Svalbard og vet når du skal besøke oss i polarnatten, sjekk gjerne vår bookingkalender for å se om det finnes ledige plasser på en organisert aktivitet i polarnatten!