17. mai - 30. september
Polarsommeren er en populær tid å besøke Svalbard på. Vær tidlig ute med å booke overnatting og aktiviteter.
Vi starter reisen gjennom de 3 årstidene med den lyse og milde polarsommeren, som starter midt i mai og varer ut september. Midnattssola har allerede dominert himmelen en drøy måned i det sommeren gjør sin inntreden på Norges nasjonaldag, og der henger den høyt helt til mot slutten av august. 4 måneder med midnattssol gjør noe med både menneskers og dyrs indre urverk, og det er lett å bli døgnvill for både to- og firbente. For om sommeren går natt og dag i ett i Høy-Arktis, det er ingen forskjell i lyset som forteller deg hvilken tid på døgnet det er.
Etter en lang vinter skjer det noe tilnærmet et naturens under på Svalbard, i det sommeren setter inn for fullt og øygruppa formelig invaderes av trekkfugler som kommer hit for å hekke. Havområdene rundt øygruppen er nemlig svært næringsrike, og byr på overflod av mat. Fra havet trekker mengder av hvalross, sel og hval inn i fjordene på Svalbard, lokket hit av det enorme matfatet det kalde havet ved iskanten byr på. For de som vil oppleve dyrelivet er sommeren gjerne å foretrekke, siden vi da kan oppleve andre arter enn de faste helårs-innvånerne i Svalbards fauna (isbjørn, polarrev, svalbardrype og svalbardrein).
Tør du å bade under polarsommeren? Det gjør disse lokale!
Mange mistolker Svalbard for å være goldt og øde, med bare stein, snø og is. Deler av året stemmer da også dette ganske så bra! Men om sommeren skjer det et lite mirakel på bakkenivå, da en mengde planter og sopp formelig eksploderer i pur livsglede under den varmende midnattssola og skaper små, fargesprakende flekker av liv på den ellers så øde tundraen. De fleste av disse plantene er spesielt tilpasset de barske forholdene i Høy-Arktis, og kan følgelig oppleves stort sett kun på Svalbard.
Mot slutten av august og utover i september får vi perioden vi kaller «gylden høst», hvor fuglene gjør seg klar for å trekke den lange veien sørover. Samtidig forbereder plantene seg på en ny, lang vinter, og gir dermed slipp på sin kortvarige fargedominans på tundraen. Landskapet endrer nå raskt karakter, midnattssola har sagt takk for seg og kveldene begynner å bli mørkere. Denne drøye måneden, som er vår korte variasjon av høst, byr på et gyllent landskap ikledd de vakreste høstfarger. Nå råder de fastboende dyreartene grunnen nesten alene, og slipper dermed å dele oppmerksomheten med alle «gjestene» fra fjernere himmelstrøk.
Om sommeren kommer mange for å oppleve naturen enten til fots eller med båt, eller begge deler. Tilbudet av organiserte aktiviteter er stort, fra enkle fotturer til tøffere fjellturer, fra leting etter fossiler til fotojakt på fugl eller hval, eller en tur på fjorden i kajakk eller i én av de mange sightseeingbåtene. Hundekjøring er populært hele året, det samme gjelder guidede turer i og rundt Longyearbyen.