Utforsk og bevar: Se filmen «Svalbard - eventyr nært Nordpolen»


Hvordan kan vi alle bidra til å bevare Svalbards skjøre natur for fremtidige generasjoner? Hvordan kan vi oppleve og utforske et av verdens mest unike naturområder, uten å forstyrre? La deg inspirere av filmen "Svalbard - eventyr nært Nordpolen", og lær mer om hvordan vi i Longyearbyen jobber med bærekraftig reiseliv.

Filmen, som er finansiert av Svalbard Miljøvernfond, ser du nederst i artikkelen.

I Arktis opplever man klimaendringene på nært hold. Global oppvarming har en skremmende stor påvirkning på natur, dyr og folk. Lokalsamfunnet i Longyearbyen opplever kortere vintre, ekstremvær og hyppigere snøskred. Svalbard er en "klima hotspot", med isbjørnen som selve symbolet på klimakrisen.

Destinasjonsselskapet Visit Svalbard har som oppgave å styre utviklingen i riktig retning, gjennom langsiktig og dedikert arbeid. Men hvordan kan man egentlig jobbe markedsrettet med å tiltrekke seg gjester hele året, samtidig som man beskytter en skjør natur i rask endring? Hvordan sikrer man at reiselivsnæringen er lønnsom, uten at det går på bekostning av natur og lokalsamfunn?

Til tross for at Longyearbyen er en sjarmerende liten arktisk metropol, fylt med opplevelser og tilbud året rundt, er det den råe svalbardnaturen som utgjør selve kjernen i reiselivsproduktet. Bærekraftig forvaltning, både nå og i fremtiden, er en grunnleggende forutsetning for alt naturbasert reiseliv.

I filmen «Svalbard - eventyr nært Nordpolen» møter vi guider, besøkende, en forsker ved UNIS og reiselivssjefen i Visit Svalbard. De gir sine tips om hvordan gjester og lokalbefolkningen kan bidra til å bevare og beskytte Svalbards natur, samt hvordan vi øker bevisstheten rundt disse temaene.

Bynær aktivitet og organiserte turer med lokal guide

Et viktig stikkord i reiselivsutviklingen er bynær aktivitet. Man trenger ikke å reise langt fra Longyearbyen for å oppleve dype daler, høye fjell og utallige isbreer. Følelsen av å være alene i storslått landskap kommer snikende på, rett utenfor sentrum. Ved å velge en bynær aktivitet, reduseres behovet for transport til avsidesliggende områder, noe som minimerer karbonavtrykket og beskytter sårbare økosystemer. Bynær aktivitet hjelper dessuten med å bevare områder som fortsatt er 100 % uberørte.

Umotoriserte aktiviteter som hundekjøring og fotturer er en fin måte å utforske landskapet på. Du etterlater deg minimalt med spor, forstyrrer ikke dyrelivet og vil oppleve at den spesielle stillheten har en terapeutisk effekt.

Du kan også utgjøre en forskjell ved å delta på organiserte aktiviteter. På denne måten ivaretas sikkerhet, natur og god historiefortelling av en kompetent lokal guide. Du bidrar også til viktig verdiskapning hos lokale aktører i Longyearbyen.

Ikke flere gjester, men riktige gjester

Denne filmens mål er ikke å tiltrekke seg flere besøkende til Svalbard, men å appellere til den rette typen gjester. Vi ønsker besøkende som er opptatt av å utforske på en ansvarlig måte og som tar miljøvennlige valg.

En stor takk til Svalbard Miljøvernfond for tildeling av midler til produksjon og utarbeidelse av filmen.

Nyt, og velkommen til Longyearbyen og Svalbard!

Visit Svalbard Stiftelsen Miljøfyrtårn

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av