Polarreven

Polarreven

En søt og nysgjerrig pelsball

Polarrevene på Svalbard

Av og til kan det hende at man får øye på en liten bustete pelsklump med en fluffy hale som sniker seg rundt i steinur så vel som i gatene her på Svalbard. På fastlandet ville man kjapt tenkt at det sikkert bare var en katt man så, men her oppe er det jo et forbud mot katter, så hva kan det være?

Møt polarreven!

Polarreven, også vanlig kalt for fjellrev, er en nær slektning av rødreven men mindre i kroppsstørrelse, og finns over hele den arktiske tundraen. Her på Svalbard finns den spredt på nesten hele øygruppen, fra høye fjell og breer og ned til kysten og drivisen.
Som sagt er polarrevene ikke så store, og kan bli rundt 55-60 cm lange (pluss en hale på rundt 28cm), og veier mellom 2,5 til 5kg. De er svært godt tilpasset arktiske forhold med sin korte snute og runde ører. Med sin ekstremt tykke vinterpels, underpels, og lange dekkhår, så kan de holde seg gode og varme selv på kalde vinterdager i Arktis.
De holder faktisk så godt på varmen med sin imponerende vinterbekledning at de fint tåler ned mot -40 grader celsius uten å måtte bruke ekstra energi på å holde seg varm!

De er utspekulerte jegere og åtselsetere, og kan av og til sees når de jakter på fugl under fuglefjell, i nærheten av reinsdyrkadaver i villmarka, eller til og med i bygatene på leting etter litt snacks.

I tillegg kan man faktisk også kalle polarrever for romantikere siden de i par holder sammen hele livet ut! Gjennomsnittlig levealder for de som lever på Svalbard er 3 til 4 år, men de kan bli opptil 16 år gamle. De har paringstid fra slutten av februar til midten av april og får i gjennomsnitt 5-6 valper i et kull. Når valpene er blitt 8-10 uker gamle kan de begynne å vandre langt fra hiet sitt, og de forlater endelig hiet i løpet av august.

Å få øye på polarreven, og ikke minst bare det å vite hvor man kan se de, kan være veldig vanskelig. De har ingen naturlige fiender eller konkurrenter i det høyarktiske økosystemet på Svalbard og er derfor ikke redde av seg heller, så om de kjenner på nysgjerrigheten kan det hende de sniker seg nærme for å undersøke dersom man er i nærheten av de.
Men vit at polarrever kan være bærere av parasitter og sykdommer som kan overføres til mennesker, som for eksempel rabies, så det er derfor ikke lurt å komme for nære de heller eller å røre de, selv om de kan virke vennlige.

Reven på Svalbard er populær blant naturfotografer og er en av de «big five» dyrene i dyrelivet her oppe som fotografer ønsker å få tatt et bilde av.
For folk flest kan et møte med polarreven være vel så spennende selv om man ikke er en naturfotograf, også er det jo en god mulighet til å kanskje endelig få funnet ut av det store spørsmålet Ylvis-brødrene stilte i 2013 med sangen «What does the fox say?»!

For den beste sjansen til å få øye på reven i villmarka anbefales det at man blir med på en organisert fotosafari med en lokal aktivitetsleverandør. Da kan du nyte naturen og potensielt synet av en polarrev med trygg visshet om at du er med en lokal guide som kjenner terrenget, har kompetanse innen håndtering av potensielle møter med isbjørn, og som har det sikkerhetsutstyret som trengs for å ivareta sikkerheten på tur i villmarka på Svalbard.

Les og lær mer om polarreven på Norsk Polarinstitutt sine sider her.

Visit Svalbard Stiftelsen Miljøfyrtårn

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av