Møt en Svalbardguide

Møt en Svalbardguide

Nanna Gajik forteller deg sine historier fra Høy Arktis

Møt en Svalbardguide - Nanna Gajic

Guidene på Svalbard har et brennende engasjement for å ta med gjester ut i den arktiske villmarken. Ute i naturen er der de best liker å være, og det smitter over på gjestene, som garantert får en meningsfull opplevelse. Guidene har ekspertise i bærekraftig reiseliv, sikkerhet, miljøvern og formidling, så du kan du være sikker på at du er godt ivaretatt. Ser de for eksempel en isbjørn vet de akkurat hva de skal gjøre, og ikke gjøre. Og det er nok av spennende Svalbardhistorier å fortelle, både relatert til historie, natur og dyreliv. 


Jarle RøsslandNanna kom til Svalbard for første gang i 2014, og er ansatt som guide i Svalbard Wildlife Expeditions, en av de eldste turoperatørene på Svalbard. Hun tar med turister på kajakkturer, fotturer og skiturer. Hun har en bachelorgrad i friluftsliv fra Høgskolen i Bø, og valgte å skrive sin bacheloroppgave i Arktis. Vi stilte Nanna noen spørsmål som kan hjelpe deg som gjest å planlegge turen til Svalbard enda bedre, og kanskje få deg til å glede deg enda mer! 

Hvordan var ditt første møte med Svalbard? 

Mitt første besøk på Svalbard var fantastisk. De tre første dagene jeg var her dro jeg på scootertur, og vi hadde for det meste «whiteout», som er en opplevelse i seg sjøl! Når det ble en glippe, og vi endelig kunne se rundt oss, var det vill natur og nydelige fjellformasjoner. De to dagene jeg var i Longyearbyen hadde vi strålende sol som stod i god stil med solfestuka i mars. Det var ingen tvil om at Svalbard var et sted jeg kunne tenke meg å bo. 

Hvilken tur er din absolutte favoritt-tur å være guide på?

Favoritt-turen min må være Svalbard Wildlife Expeditions villmarkscamp i Ymerbukta, samt Blomsterdalshøgda fordi det er en fottur som er enkel og som alle klarer.  
Ymerbukta er en flerdagstur hvor gjestene får prøve seg i kajakk i trygg avstand fra Esmarkbreen, vandring på selve breen og en fottur. Vi er innom flere elementer og her får en virkelig kjenne på at Svalbards natur trollbinder deg - og du blir bitt av Svalbardbasillen. Det er også alltid en mulighet for at det kommer en sel inn i bukta, og det er fugleliv, ofte rev og reinsdyr.

Har du noen gang møtt en isbjørn? 

Ja, jeg møtte en isbjørn i Ymerbukta da jeg var der med gjester i fjor. Etter at jeg var sikker på at gjestene var trygge, gikk jeg bort til en mann som campet alene et stykke fra campen vår, for å advare han om at det var bjørn i området. I det jeg fikk kontakt med camperen, og han kom seg ut av teltet, dukket den plutselig opp bak en morenerygg  60-65m fra oss. Heldigvis snudde den etter et knallskudd med signalpistolen! Bikkja som jeg hadde med var mer opptatt av den døde krabba i sanda enn bjørnen, så der fikk jeg erfart at ho ikke egnet seg som isbjørnvarsler, for å si det sånn!  

Hva er det viktig for gjestene å tenke på før de melder seg på en aktivitet på Svalbard?

Det viktigste er å lese turbeskrivelsen nøye og spørre hvis de lurer på noe. Ikke meld deg på en tur som krever for mye, da spesielt med tanke på fysisk form og utstyr. Det er lite gøy å dra på en tur uten nok tøy, og dessverre er bekledning er noe mange bommer litt på. Ha med gode sko å gå i (gjerne fjellstøvler), og nok klær (lue, votter gjerne i ull) uansett årstid.  

Hvilken årstid er du mest glad i og hvorfor?

Jeg er mest glad i vinteren og kulda. Da er det fint å dra ut på lengre turer på ski med pulk. Jeg har blitt veldig glad i den stillheten og roen vinteren kommer med. Det er såklart også gøy å kjøre skuter noen ganger, men jeg foretrekker ski og hund.
Det er fint i mars hvor det er «normal» natt og dag, og mulighet for nordlys. Det å sitte under nordlyset er like magisk hver gang!

Hva er den største naturopplevelsen du har hatt på Svalbard?

Det er nok en delt førsteplass mellom det første isbjørnmøtet jeg hadde i fjor sommer, og det å padle kajakk med beluga (hvithvaler). Det er helt magisk å sitte i en kajakk med en flokk på 50+ belugaer som svømmer rundt kajakken. Roen og nærheten til så store dyr er noe helt enestående. 

Hvilket stedsnavn er det mest spesielle du har kommet over?

Rånerbreen, og Grisungen er nå litt artige synes jeg! Råner er noe jeg forbinder med der jeg kommer fra, det er de som kjører pimpa senka volvoer med dundrende musikk! Eller Tommeliten, en liten topp på Finsterwalderbreen.

Hva mener du er din viktigste oppgave som guide?

Den viktigste oppgaven min som guide er å gi gjestene en god opplevelse og vise fram naturen på en fin og ikke minst sikker måte. Svalbard natur er vakker, men også lunefull, så sikkerheten kommer alltid først.
For meg er det også viktig å kunne formidle miljøvern, det å ta vare på den naturen vi har og beskytte den uberørte naturen fra søppel og ødeleggelse.

Hva er ditt favorittgjøremål i Longyearbyen?

Etter en lang dag ute er det alltid digg å stikke innom en cafe med venner, en tur på puben eller bålyring i fjæra.

Visit Svalbard Stiftelsen Miljøfyrtårn

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av