Enhver sofapotet sin arktiske sjelevenn
Svalbard med sitt kjølige klima er nok ikke destinasjonen folk tenker på når de vil på ferie for å bade og kose seg på stranda. Men akkurat som i syden finns det likevel noen ihuga strandnytere som vet å nyte sola og å finne de beste plassene på stranda, ja selv her på Svalbard.
Si hei til hvalrossen!
På Svalbard er hvalross et fast innslag i villmarka og de finnes på øygruppa året rundt.
De hviler ofte på isflak, men om sommeren og høsten kan man også finne hvilende hvalrosskolonier på strender, holmer, og skjær. Samtidig har de nokså strenge krav til hvor de trives og holder seg til spesifikke liggeplasser hvor alle forhold ligger til rette for tilgang på mat og hvileplasser.
Hvalross er ekstremt sosiale dyr som oftest opptrer i flokk, og etter at de har vært ute i sjøen for å spise trekker de opp på isflak eller land for å hvile godt ut sammen med flokken. Det er ikke uvanlig at de da legger seg tett i tett, eller til og med oppå hverandre!
En voksen hann er rundt 3,5 meter lang og veier omtrent 1500kg, mens hunnene blir rundt 2,5 meter lange og kan veie rundt 900kg. Man kan kort sagt si at hvalrosser er ganske omfangsrike vesener, og hvis man er så heldig å få sett en større koloni er det virkelig en mektig naturopplevelse å få med seg.
Selv om hvalross kan virke avslappet når de hviler så kan de være følsomme overfor båter og mennesker som kommer tett på. Farlige situasjoner kan derfor oppstå om man kommer nært på dyrene og skremmer de. Det er derfor veldig viktig å vite hvordan man skal oppføre seg rundt hvalross, og derfor anbefaler vi sterkt å reise på organiserte turer med lokale guider som har opplæring i hvordan man på en trygg og ansvarlig måte kan oppholde seg i nærheten av hvalross.
De lokale aktivitetsleverandørene Better Moments, Hurtigruten Svalbard og Svalbard Adventures i Longyearbyen kan by på hvalross-safarier som kjøres som dagsturer ut ifra Longyearbyen.
Man kan også være heldig å få øye på hvalross på vanlige båtturer på Svalbard.
Les og lær mer om hvalross på Norsk Polarinstitutt sine sider her.