Bli med på den mest populære fotturen blant de lokale
Bare 400 meter over Longyearbyen finner du et månelandskap og den beste utsikten over byen på ett og samme sted. Lokale tar gjerne fotturen opp hit flere ganger i uken uansett årstid, både morgen og kveld. Bli med på en guidet tur til Longyearbyens kanskje mest populære turmål for fotturer, Platåfjellet!
Platåfjellet sin ytterkant er lett å få øye på der den ruver over Longyearbyen i den vestre siden av Longyeardalen. Den nærmeste ruten opp starter i byen fra det ikoniske kulturminnet Taubanesentralen på Skjæringa, og snor seg opp fjellsiden mot sør. Ruten går bratt opp derifra i to deler, hvorav den første delen fører deg omtrent 300 meter opp til Varden. Ved Varden finner du en trimbok fra det lokale idrettslaget Svalbard Turn du kan skrive navnet ditt i, sammen med en fantastisk utsikt. Men vær forsiktig, og ikke gå for nært fjellkanten!
Videre fra Varden stiger du rundt 100 meter til før du omsider er kommet til varden på toppen av Platåfjellet. Fra toppen får du en fantastisk utsikt over Longyearbyen og Adventdalen, og derifra venter platået som har navngitt fjelltoppen. Turen kan deretter enten gå tilbake samme vei som du tok opp, eller videre over Platået og ned mot Longyearbreen som fører deg til den sørlige enden av Longyearbyen.
Du bør være i god fysisk form, ha gode sko, og dra på tur med en profesjonell guide fra en lokal aktivitetsleverandør som kan ta seg av sikkerheten når du skal dit slik at du kan nyte turen trygt.
Selv om Platåfjellet ligger nært byen går turen utenfor bygrensene, og det er derfor en risiko for å møte på isbjørn uansett årstid. En profesjonell lokal guide med rett utstyr og trening vil kunne sørge for isbjørnsikkerheten på turen din.
Platåfjellet kan virke som et langt, flatt og øde månelandskap til tider, men også her kan du finne flere av Svalbards hardføre arter som Svalbardrein, Svalbardrype og polarrev når som helst på året om du er heldig.
Men fjellet våkner virkelig til liv når fuglelivet kommer tilbake med våren. Etter hvert som det går mot sommer, flokker fuglene til fjellkantene langs platået for å hekke, og svermer av små søte alkekonger kan komme susende forbi deg langs ruten til Platåfjellet inn i sommermånedene.
I tillegg til å være en lett tilgjengelig og spektakulær tur kan ruten til Platåfjellet også by på en rekke kulturminner og lokalhistoriske spor som kan ses i løpet av turen. På turen opp fra Taubanesentralen passerer du blant annet taubanebukker som førte kull langs taubaner fra gruvene til sentralen, og hvis du ser langs taubanebukkene som står på rad og rekke kan du få et inntrykk av hvor nettverket av taubaner en gang strakk seg.
Fra Varden kan du se spor i fjellet Sukkertoppen etter Gruve 2a, og inngangen til Gruve 1a, den første gruven i selve Longyearbyen, også kjent som «Amerikanergruva». Når du er kommet opp til Platåfjellet kan du også se inngangen til Gruve 2b i fjellsiden under Gruvefjellet, som gjennom en av Longyearbyens lokale juletradisjoner kalles på folkemunne for «Julenissegruva». Om du blir med på denne turen rundt juletider er det lett å få øye på Gruve 2b takket være julelysene som tennes der hvert år.
Dersom turen går videre inn over platået kommer du etter hvert til Ninavarden, et minnesmerke etter Nina Jeanette Olaussen som i mars 1995 ble drept av en isbjørn da hun og en venninne gikk turen over Platåfjellet. Siden den ble reist i 1996 har Svalbard Kirke hvert år lagt ned en krans fra familien på Ninavarden.
Uansett når på året du planlegger å besøke Svalbard er fotturen til Platåfjellet en lett tilgjengelig og fantastisk tur for å oppleve både natur og Longyearbyen samtidig. For fotointeresserte byr Varden underveis på turen på en fantastisk fra fjord til fjell og en av de mest populære utsiktspunktene å ta bilder av Longyearbyen ovenfra. Hvis snøen er god nok, er også turen opp til Platåfjellet blant de aller mest tilgjengelige toppturene på ski og splitboard om vinteren.
Denne ikoniske turen må du bare få med deg på ditt neste Svalbardbesøk! Planlegg turen din i vår aktivitetsplanlegger.