Nordlyset kan observeres fra september til mars!
Forbundet med myter og sagn, og en fantastisk grunn til å besøke Svalbard i mørketida. Her får du informasjon og nyttige tips om det fantastiske fenomenet som danser over himmelen!
Nordlys er et fysisk fenomen som forekommer når det er sterkere solvinder enn normalt. Elektrisk ladede partikler fra solen danner et lys når de kolliderer med gassene i jordas atmosfære, og avhengig av det vil vi se det som grønt, gult, rødt eller oransje lys på himmelen. Nordlyset inntreffer som oftest i en høyde på mellom 80 og 500 kilometer over bakken.
Det er mest sannsynlig å oppleve nordlys i de nordlige delene av Skandinavia, Nord-Russland, Alaska og den nordlige delen av Canada, Grønland og Island. Det kan sees i Sør-Norge kanskje én gang i måneden, og ved sjeldne mellomrom langt sørover i Europa. Nordlyssesongen på Svalbard er mellom sent i september til midten av mars, og det beste tidspunktet på døgnet er mellom 18:00 og 24:00. Det er og en god periode mellom 04:00 0g 08:00 om morgenen. Men på Svalbard kan du i den mørkeste tiden fra desember til januar se nordlys hele døgnet - ja selv midt på dagen. Dette gjør Svalbard unikt og er det eneste sted i verden du kan oppleve det vi kaller dagnordlyset. Dette er grunnen til at det finnes et nordlysobservatorium og EISCAT antenner på Svalbard der det gjøres mye internasjonal nordlysforskning. For å få fullt utbytte av nordlyset bør du uansett unngå fullmåne som kan gjøre opplevelsen mindre spektakulær. Du bør også sørge for å sette av nok dager til besøket ditt, da øker sjansen hvis det skulle glimte med sitt fravær en kveld.
Opp gjennom historien har nordlyset vært forbundet med en rekke myter og sagn. Vikingene trodde at det var refleksjoner fra døde jomfruer. Samene trodde de kunne høre nordlyset og det samiske navnet er “Guovssahas” - lyset du kan høre. Inuittene mente at nordlyset var de dødes dans, og urinnvånere i USA mente nordlyset var flammene under enorme kjeler der krigerne kokte sine fiender over bålet.
Nordmannen og vitenskapsmannen Kristian Birkeland anses som nordlysets “far,” da han var den første til å forklare mekansimen bak nordlyset og begynte å beskrive fenomenet rundt år 1900, selv om det er blitt observert i tusenvis av år før det. Han ble nominert til Nobelprisen syv ganger for sitt arbeid, men mottok den aldri. Han kunne bevise at det ble dannet lys når elektroner fra sola kolliderer med gasser i jordas atmosfære.
Nei! Som alle andre naturfenomener er ikke nordlys noe som kan bestilles, men kommer du til Svalbard for å se nordlys får du her noen tips:
1) Vær tålmodig! For å se nordlys må det være klarvær, og det kan til tider være en utfordring. Et husketips er - kan du se stjerner er det muligheter for nordlys!
2) Nordlys kommer gjerne i bølger som varer en halvtimes tid. Ser du et vakkert skue, nyt det mens det varer, sett alarmen på noen timer senere og prøv igjen!
3) Når det er polarnatt på Svalbard kan du se nordlys hele døgnet, så husk å kikk opp på dagtid også! Svalbard er faktisk det eneste bebodde stedet i verden man kan oppleve slikt dagsnordlys.
De fleste har sett fantastiske nordlysbilder, og ønsker kanskje å ta lignende bilder selv. Det er en del ting å tenke på: manuell fokus, blendertall, lukkertid, nok batterikapasitet og fjernstyrt utløser. Videre er et stativ - eller i hvert fall at kameraet står bom stille - helt essensielt. Det finnes mange artikler på nett som kan gi deg gode tips til hvordan du kan gå frem for å ta det perfekte nordlysbildet, men det krever en god dose tålmodighet og en del prøving og feiling. Hvis du kun har et håndholdt mobilkamera er vårt beste tips: dropp stresset med å ta dårlige, uskarpe bilder, kikk opp og nyt skuet istedenfor!
På den nordlige halvkule kalles nordlyset “Aurora Borealis”. På den sørlige halvkule, “Aurora Australis,” eller sørlys. I Norge er det i dag 4580 kvinner som heter Aurora, et navn som er blitt svært populært etter år 2000. Kanskje møter du en liten “Aurora” under besøket ditt på Svalbard?
Vinter, klart vær, natt, dette er faktorer som skriker “KALDT!”. Og siden nordlyset sees best utendørs er det helt essensielt å være godt kledd. Ta på alt du har av varme klær, og så en tjukk jakke utenpå det igjen, og du er klar for en helaften med Aurora!
På Svalbard har du en rekke flotte muligheter til å oppleve nordlyset! De beste mulighetene kommer ute på tur og vi anbefaler nordlyssafari med hundeslede eller -vogn, snøscooter, nordlysaften på Camp Barentz, med buss, beltevogn, fotosafari eller til fots. Er du i byen, så be om et vindusbord på Funktionærmessen Restaurant, eller ta beina fatt når du går hjem fra middagen på Huset eller Gruvelageret - kanskje er du heldig og ser nordlys på veien!
Kikk opp! De lokale i Longyearbyen deler nordlysobservasjoner på Facebook-siden “Nordlys i Longyearbyen….Aurora Boreal.” Her postes som regel observasjoner kun kort tid etter at lyset har begynt å flakke over himmelen. Det finnes også flere nordlysapper til smarttelefoner. Last ned en av disse, og velg hvor du er. Du vil da få en melding når det er meldt nordlys, og kan i mange tilfeller også se nordlysvarslet for flere dager frem i tid. Men, ikke gi opp dersom varselet er negativt, plutselig kommer det en uanmeldt solstorm din vei!
Se Pål Brekkes prisbelønte dokumentarfilm om nordlyset. Pål er fagsjef ved Norsk Romsenter i Oslo og underviser ved UNIS på Svalbard, og er kanskje den i Norge som er mest gira på nordlyset!
Skrevet av Maria Philippa Rossi