Dette er Longyearbyen

Dette er Longyearbyen

Snodig og ganske så fantastisk

10 rare ting i Longyearbyen

Hvorfor går folk med tøfler inne på restaurantene? Hva er greia med alle snøscooterne? Og hvorfor bruker så mange folk refleksvest i Longyearbyen? Her får du listen over 10 spesielle fakta om Longyearbyen!

Et snøscootersamfunn

Besøker du Longyearbyen i mars eller april er det umulig å ikke bli fascinert av snøscooterne som freser rundt i byen med sjåfører i store hjelmer og fargerike scooterdresser. Det finnes flere snøscootere enn folk på Svalbard, og for mange lokale er det et fremkomstmiddel til jobb, skole eller hytte på vinterstid. Adventdalen er vår lokale E6 og utgangspunktet for veldig mange flotte turer. Friheten du føler når du presser inn gassen og scooteren gjør et hopp ut i villmarken er fantastisk - og må bare oppleves! Husk å velg en tur etter evne.  

Ikke rart man blir ekstra bleik av å bo i Longyearbyen

Mørketida på Svalbard starter allerede i begynnelsen oktober, og solstrålene kommer ikke tilbake til øygruppa før mot slutten av februar. Men som om ikke det var lang nok tid å vente på å kunne sole seg igjen, så drøyer sola enda litt lengre før den kommer til Longyearbyen!
Longyearbyen ligger i et dalføre og er omringet av fjell, noe som gjør at lokalbefolkningen må være tålmodig og vente litt ekstra før de endelig kan kjenne på sola i byen. Sola kommer endelig tilbake til Longyearbyen først 8. mars, og tilbakekomsten regnes som offisiell når solstrålene berører den gamle sykehustrappa nedenfor Svalbard Kirke. Hvert år markeres begivenheten med en flerdagers feiring i Longyearbyen kalt Solfestuka.

Alkoholen rasjoneres

Selv om Longyearbyen i dag er et moderne samfunn har vi tatt vare på noen skikker og tradisjoner fra gammelt av. Inne i Svalbardbutikken ligger Nordpolet (ikke -n!), og her finner du et herlig utvalg av drikke til enhver anledning. For å kjøpe øl eller sprit må tilreisende vise flybillett, og de lokale har egne rasjoneringskort som stemples hver gang de kjøper dette. Grunnen her er at i gamle dager kunne funksjonærene kjøpe så mye vin de bare orket, mens gruvearbeiderne - som for det meste drakk øl eller sprit - fikk en begrensning på forbruket. Urettferdig? Absolut (pun intended)! Men lite annet å gjøre enn å si “skål”!

Hus på påler og rør over bakken

Når du landet i Longyearbyen vil de fargerike husene være noe av det første du legger merke til. Etterhvert blir du kanskje oppmerksom på at husene faktisk står på påler, og at alle rør ligger oppå bakken. Dette er på grunn av permafrosten. Permafrosten vil hale og dra i ethvert hus som er støpt til bakken, pålene gjør det mulig å unngå vedlikeholdsarbeid hvert eneste år. Rørene er over bakken av samme grunn. Når permafrosten smelter og fryser presser den ting oppover, og vannrør ville dermed ikke holdt seg under bakken. Det er en grunn til at folk ikke begraves i Longyearbyen lengre…

Fottøy til besvær

På Svalbard vil du på mange restauranter, hoteller og offentlige bygg som museer, sykehuset og biblioteket se at folk tar av seg skoene i gangen, og går videre på sokkelesten. Du lurer kanskje på hvorfor? Tradisjonen stammer fra gammelt av, da man tok av seg på beina for å ikke dra med seg kullstøv overalt. Mange steder har tatt vare på denne tradisjonen, og har enten tøfler til utlån, eller du kan ta med dine egne. Uansett, en herlig måte å raskt føle seg hjemme på!

Våpenskap på butikken

I Longyearbyens gater, spesielt på fine turdager, kan det hende at du får øye på lokalbefolkning som skal ut på tur eller kommer tilbake fra tur, og da vanligvis med en rifle, hagle eller pistol som de bruker som isbjørnbeskyttelse på tur. Men hva gjør folk når de skal en kjapp tur på butikken før turen eller hvis de vil sette seg på restaurant og spise et godt måltid etter en tur? Da setter man selvsagt fra seg våpenet i bedriftens våpenskap! På Svalbardbutikken, hotellene, en rekke av spisestedene og et par andre bygg i Longyearbyen sentrum finns det faktisk våpenskap hvor man enten selv kan sette fra seg våpenet eller spørre om betjeningen kan sette inn våpenet for en selv når man er innom. 

Husdyret Rudolf

Isbjørn er heldigvis ikke hverdagskost innenfor bygrensene, men både polarrev og rype tar jevnlig turen mellom bebyggelsen til stor glede for både lokale og tilreisende. Men det dyret du vil møte oftest er reinsdyr. Den stuttjukke, velsmakende Svalbardreinen er lite menneskesky, og du finner dem ofte ruslende gatelangs på leting etter mat. Vær musestille og unngå brå bevegelser og du kan beundre dette dyret på nært hold. Når jakta starter vil en del reinsdyr lukte krutt og rømme byen, selv om noen har skjønt at det faktisk er innenfor bygrensen den er tryggest!

Fjellets ro i byen

Hyssssjj!! Hva var det? Ingen ting! Arktisk stillhet er en helt unik, øredøvende stillhet du knapt finner andre steder i verden. Her er det ingen t-bane, ingen Ring 3, trafikkstøy eller anleggstrafikk. Om vinteren gjør fraværet av fugl det helt, helt stille ute i naturen. Får du muligheten til å besøke en isgrotte nær byen i løpet av ditt besøk er det ikke bare helt stille, det er stummende mørkt også. Nyt hvert eneste sekund med ro og fred, hverdagen innhenter deg fortere enn du aner!

Refleksvest: Ekte Svalbardmote

Besøker du Svalbard i den vakre mørketida er det kun én ting som er helt essensielt, livsviktig faktisk, at du får med deg i bagasjen - refleksvest! Med begrenset gatebelysning, jevnlige strømbrudd og til dels dårlig sikt holder det ikke med en liten refleks på jakkelommen, her må det en skikkelig skrikende her-er-jeg-refleksvest til! Bli sett!

Storbyfølelsen

Til å bare ha rundt 2400 innbyggere har Longyearbyen et kulturliv og restauranttilbud en storby verdig. Her er det blues- og jazzfestival, revyfestival, matfestival, konserter med store verdensstjerner og litteraturfestival. Byen har tre kor som jevnlig holder konserter og før eller etter kulturopplevelsen kan du velge mellom et titalls restauranter. Bådet Huset og Funktionærmessen Restaurant har vinkjellere det er verdt å skrive hjem om, og Karlsberger Pub har brennevin fra gulv til tak. Verdt mer enn ett besøk med andre ord!

Finn din perfekte Svalbardopplevelse i vår aktivitetsplanlegger.

Visit Svalbard Stiftelsen Miljøfyrtårn

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av