Gå ikke glipp av nordlyset på Svalbard!
Akkurat slik som en gjennomsnittlig og typisk jeger, så har nordlysjegeren sitt eget «våpen» og særegne jaktmetoder for å finne jaktens bytte. Denne lysømfintlige jaktentusiasten kan ofte bli sett væpnet med et kamera, fininnstilt til å fange det perfekte skrytebildet som vil gjøre andre fotografer grønne av misunnelse. Og med samtlige mobilapper som sporer nordlys og skylag, varmeputer til å holde hender og føtter varme, og en tålmodighet uten like, så legges det ut på tur for å finne lyset.
Kanskje er du ute på jakt for å se nordlyset for første gang i ditt liv, eller så er du kanskje en av mange lettere frustrerte nordlysfotografer som i en evig runddans med naturen prøver å få tatt det ultimate nordlysbildet. Uansett, så finnes det enkelte hjelpemidler som er like nyttig for begge versjoner av «nordlysjegeren».
Uansett hva problemet skulle være, så finnes det garantert en app ett eller annet sted for nettopp det problemet. Nordlysjakt er ikke noe unntak, og et kjapt søk etter «Nordlysvarsel» vil nok føre deg til mangfoldige lister over forskjellige apper og tjenester som kan hjelpe deg med å finne nordlyset. Men, mange av disse er ikke nødvendigvis like pålitelige for alle plasser i verden.
For å gjøre leitinga litt lettere for deg, så finner du appene vi som lokale Svalbardianere kan anbefale deg å bruke når du skal på nordlysjakt her på Svalbard.
YR – Værmeldinger
Denne folkekjære vær-appen fra Meteorologisk Institutt og NRK fungerer bra på Svalbard slik som på fastlandet. Selv om nordlyset skinner som bare det oppe på himmelen så er det fint lite å se på om det er skyer i veien. Vi anbefaler å sjekke YR før du bestiller deg en plass på en organisert nordlystur med en av våre aktivitetsleverandører. YR sin app er tilgjengelig for nedlastning på både Android- og Apple-enheter.
Android
Apple
Aurora Forecast 3D – Sporing av nordlysaktivitet
Denne appen ble utviklet av Professor Fred Sigernes ved Universitetssenteret på Svalbard (UNIS), og dette er uten tvil appen du bør ha for å jakte nordlys på Svalbard. Appen er tilgjengelig for nedlastning på både Android- og Apple-enheter.
Android
Apple
Norway Lights – Daglige nordlysoppdateringer
Hvis du er litt mer av en spontan type og kun ønsker et kjapt og enkelt nordlysvarsel kan vi anbefale deg å sjekke NorwayLights rett under denne teksten. Denne appen viser dagens nordlysvarsel for Longyearbyen, og vil kunne gi deg en av tre anbefalinger:
GO – Hva er det du somler med? Bestill deg en tur nå, det er gode sjanser for at du får sett nordlys i dag!
TRY – I dag er det ikke særlig gode sjanser for å se nordlys, men det er ikke helt utenkelig at nordlyset kan dukke opp på tross av et usikkert varsel. Om du er en optimist er derimot dette ofte en god nok grunn til å gjøre et forsøk.
WAIT – Det er en ny dag i morgen. Sjansene er dårlige for nordlys i dag, men kanskje er dette dagen for en kafétur eller litt shopping i stedet. Men hold et øye med nordlysvarselet i dag i tilfelle forholdene blir bedre.
Svalbard er en utrolig fin, men også potensielt farlig plass. På grunn av isbjørnene som vandrer rundt på øygruppa så anbefaler vi sterkt at du drar på nordlysjakt med en organisert turgruppe for å få en trygg og trivelig opplevelse. Da vil du få følge av en lokal Svalbarguide som vet hva de driver med, som har det rette sikkerhetsutstyret i tilfelle dere skulle møte på en isbjørn, og som kan gi deg noen nyttige tips til nordlysjakta. En ekstra fordel med å være med en Svalbardguide på tur er at du også vil kunne komme deg lengre bort fra lysene i Longyearbyen, noe som vil gjøre det lettere å se noen av de svakere nordlysene man vanligvis ikke kan se fra byen.
Men selv om du foretrekker å bli i byen på hotellet eller gjestehuset hvor du bor, så er du ikke uten veiledning. Hør med resepsjonisten der du overnatter om det er nordlys utenfor, eller om hvor i byen du kan se lysene så tydelig som mulig uten at du skal trenge å ta med sikkerhetsutstyret man trenger for å skremme bort isbjørn når man er utenfor byen.
Og som et aller siste råd.
Varmeputer for både hender og føtter er livreddere når du står ute i kulda og venter på at nordlyset skal vise seg. Du kan kjøpe slike varmeputer i de forskjellige sportsbutikkene rundt omkring i Longyearbyen.