Fra Visit Svalbard AS, Longyearbyen 3. februar 2025
Longyearbyen har igjen fått status som bærekraftig reisemål gjennom Innovasjon Norges merkeordning. Merket for bærekraftig reisemål er en nasjonal ordning som setter tydelige krav til destinasjoner, og Longyearbyen har vært en del av ordningen siden 2016. Å være merket som bærekraftig reisemål, betyr ikke at Longyearbyen er bærekraftig på alle nivåer. Det innebærer at reisemålet arbeider systematisk med bærekraft, og kan påvise forbedring. Målet er å balansere behovet for utvikling i reiselivet med hensynet til natur, kultur og lokalsamfunn.
Visit Svalbard rapporterer hva medlemmer i Svalbard Reiselivsråd gjør, samt innsatsen til Sysselmesteren, Longyearbyen lokalstyre, og andre sentrale aktører i byen. Merket for bærekraftig reisemål tilhører ikke Visit Svalbard – det tilhører hele Longyearbyen.
Prosessen med remerkingen har involvert omfattende innsamling av dokumentasjon og evaluering av tiltak. Moa-Maria, bærekraftskoordinator i Visit Svalbard, har hatt en sentral rolle i dette arbeidet.
- Selv om det er positivt å få bekreftet at vi oppfyller kravene, er det fortsatt mye som må gjøres for å møte utfordringene fremover, påpeker Moa-Maria.
Klimaforandringer har en dramatisk innvirkning på lokale miljø og lokalsamfunn, og dette krever økt fokus på bevisstgjøring, kunnskapsformidling, og konkrete tiltak. Visit Svalbard vil arbeide videre med å tilrettelegge for gode valg blant både besøkende og aktører, samtidig som de jobber målrettet med å redusere CO₂-avtrykket fra reiselivsaktivitetene. Visit Svalbard vil også prioritere sosial bærekraft ved å redusere belastningen på lokalbefolkningen og lokalsamfunnet.
Det lokale reiselivet er tro til strategien om verdiskaping foran volum, og skal fortsette å arbeide for at de riktige gjestene besøker de riktige stedene, til riktig tid og i riktig volum. I tillegg ønsker de å styrke det lokale samarbeidet mellom aktører, myndigheter og lokalbefolkning. Her blir etablering av reisemålsledelse en nøkkelfaktor for å sikre en helhetlig og bærekraftig utvikling.
- Besøksforvaltning, reisemål- og lokalsamfunnsutvikling må sees i sammenheng. Det er i fellesskap vi kan skape en balanse mellom reiselivsaktivitet, vern og trivsel og sikre en positiv utvikling av Longyearbyen som lokalsamfunn og reisemål, sier Moa-Maria.
For mer informasjon om hva det innebærer å være et bærekraftig reisemål, les mer her.
Kontaktinformasjon:
Moa-Maria Kero, bærekraftkoordinator, tlf: 46 85 58 14