Pressemelding: Visit Svalbard med nytt kunnskapsgrunnlag

- En solid og nyansert guide for videre vurdering av tålegrense for cruiseturisme i Longyearbyen


Fra Visit Svalbard AS, Longyearbyen 13. mai 2024

Visit Svalbard og Vestlandsforskning har utarbeidet et dyptgående kunnskapsgrunnlag om cruiseaktiviteten i Longyearbyen og på Svalbard. Rapporten gir innsikt i hvordan cruisenæringen påvirker lokalsamfunnet og miljøet på Svalbard, og skal fungere som beslutningsgrunnlag for videre utvikling.

"Masterplan Destinasjon Svalbard mot 2030" setter retning for en ansvarlig utvikling av reiselivet på Svalbard, i regi av det lokale, organiserte reiselivet. Her slås det også fast at cruiserelatert virksomhet skal underlegges de samme bærekraftkriteriene og -prinsippene som den landbaserte turismen. Høy lokal verdiskaping og lavt karbonutslipp skal være førende for hvilke skip reisemålet prioriterer. Viktigheten av en tålegrense-analyse understøttes også i "Merkeordningen for bærekraftige reisemål", noe som er spesielt relevant med tanke på Svalbards status som en attraktiv cruisedestinasjon.

Med dette som utgangspunkt, initierte Visit Svalbard høsten 2023 et samarbeid med Vestlandsforskning for å utføre en tålegrenseanalyse. Forskningsinstituttet i Sogndal har spesialkompetanse innen klima og miljø, teknologi og reiseliv, samt god kjennskap til Svalbard gjennom tidligere prosjekter. I utarbeidelsen av rapporten fra Vestlandsforskning, har vi også samarbeidet med AECO (Association of Arctic Expedition Cruise Operators) for å supplere kunnskapsgrunnlaget med innsikt fra ekspedisjonscruisenæringen. AECO jobber parallelt med tilsvarende målsettinger som Visit Svalbard, der bærekraftig utvikling er i fokus.

Tidlig i prosessen ble det imidlertid klart at en tradisjonell tålegrenseanalyse, slik vi kjenner det fra bl.a. Stavanger, ikke ville være dekkende for Svalbards unike forhold. Arbeidet førte i stedet til et omfattende kunnskapsgrunnlag på nesten 80 sider, basert på dokumentanalyse, intervjuer, fakta og eksisterende data.  – Vi innså tidlig at Svalbards kompleksitet gjorde det vanskelig å lage en tradisjonell tålegrenseanalyse. Dette er et reisemål som ikke kan defineres med to streker under svaret, sier Ronny Brunvoll, daglig leder i Visit Svalbard. – Å definere en absolutt grense i 2024 med antall ankomster og passasjerer viste seg å være utfordrende for et sammensatt og komplekst reisemål som Longyearbyen og Svalbard.

Brunvoll er derimot fornøyd med en bredere tilnærming og et kunnskapsgrunnlag å jobbe videre med, for å styre utviklingen på en måte som ivaretar lokalsamfunnet, naturmiljøet og næringen. – Vi har fått en innholdsrik og nyansert anbefaling for veien videre, som gir oss muligheten til å navigere utviklingen målrettet. Vi har avdekket flere kunnskapshull og identifisert hvor innsatsen må forsterkes med forskning og innsikt, sier Brunvoll. Han legger til at kunnskapsgrunnlaget oppmuntrer til å diskutere tålegrense lokalt, men også nasjonalt, for å sikre lokal medvirkning og at lokale perspektiv og behov ivaretas.

Mangler kunnskap om klimagassutslipp

Det er krevende temaer som tas opp i rapporten, og det avdekkes flere områder med mangelfull kunnskap. Særlig mangler fakta om hvor mye klimagassutslipp cruiseskipene faktisk står for. Brunvoll oppfordrer nå myndighetene til å styrke sin innsats i innhentingen av data om klimagassutslipp og miljøpåvirkning fra den sjøbaserte turismen, en oppgave aktørene på reisemålene ikke kan håndtere alene. – Slike data er helt essensielle for å kunne gjøre kunnskapsbaserte beslutninger og prioriteringer i fremtiden, påpeker han.

Kunnskapsgrunnlaget kommer også med noen helt konkrete anbefalinger for videre utvikling, hvor miljømessige, økonomiske og sosiale hensyn balanseres nøye.

Ytterligere forbedret kommunikasjon med Longyearbyens lokalbefolkning rundt cruiseturismen, samt økt fysisk tilrettelegging av sentrumsområdene, er to av anbefalingene. Dette kan være to faktorer som vil kunne minske friksjonen mellom cruiseturismen og innbyggerne, heter det i rapporten.

Kunnskapsgrunnlaget klart for bruk

Kunnskapsgrunnlaget distribueres nå til reiselivsaktører, politikere og myndigheter, og er ment å bidra til informerte beslutningsprosesser rundt turismen på Svalbard. Blant annet kan rapporten være et nyttig og oppdatert innspill i utformingen av en ny strategisk havneplan for Longyearbyen. Svalbard Cruise Forum gjennomfører dessuten en ringvirknings- og forbruksanalyse sommeren 2024, der kunnskapsgrunnlaget allerede er et viktig støttemateriale.

I tillegg skal Longyearbyen re-merkes som et bærekraftig reisemål i 2025. I dette ligger en forventning om at det på reisemålet kartlegges en øvre grense for antall cruiseanløp, en oppgave som kunnskapsgrunnlaget har avslørt å være spesielt utfordrende. – For å finne en øvre grense, må vi blant annet evaluere kapasiteten på vei- og transportinfrastruktur, toalettfasiliteter, attraksjoner, antallet landbaserte turister, lokalbefolkningens behov, og ikke minst, klimagassutslipp. Det finnes flere områder som må adresseres før noen kan ta en velinformert beslutning her, understreker Brunvoll.

Brunvoll fremhever at det overordnede inntrykket er at reisemålet er robust og at lokalsamfunnet har toleranse for cruiseaktivitet. - Lokalbefolkningas tålegrense opplever jeg som god, og hvor det handler mer om irritasjon enkelte dager enn generell misnøye. I tillegg synes det som at det aktiveres en moralsk tålegrense, ettersom cruiseaktivitet også bidrar med viktig lokal verdiskapning.

Fruktbart samarbeid

Samarbeidet med Vestlandsforskning illustrerer nok et prosjekt hvor Visit Svalbard baserer sitt utviklingsarbeid på kunnskapsinnhenting og analyse. Destinasjonsselskapet jobber kontinuerlig med å fremskaffe objektive fakta, noe som er viktig for utviklingen av ethvert reisemål.

– Samarbeidet med Vestlandsforskning har vært svært fruktbart; vår empiri tas i bruk, forskerne er lydhøre for vår kunnskap, og det er lærerikt for alle involverte parter å engasjere seg i samskaping på denne måten, avslutter Ronny Brunvoll. Vi håper dette vil sette en standard for hvordan reisemål kan håndtere utfordringer og muligheter knyttet til reiseliv i sårbare miljøer, og tjene som inspirasjon for andre reisemål.

Oppdraget er gjennomført med finansiering fra Svalbards miljøvernfond. Visit Svalbard takker for bidraget, og håper miljøvernfondet vil ytterligere forsterke støtten til kunnskapsbasert og bærekraftig utvikling av reisemålet og lokalsamfunnet.

Hele rapporten kan leses her. 

Kontaktinfo

Daglig leder Visit Svalbard, Ronny Brunvoll
Mobil 95116165, epost ronny@visitsvalbard.com

Visit Svalbard Stiftelsen Miljøfyrtårn

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av

Ikke gå glipp av